Перейти до основного вмісту

Гімнастика для очей. Чи ефективна вона?

Гімнастика для очей. Чи ефективна вона?

Вправи для очей, які коригують зір і дозволяють позбутися від окулярів і контактних лінз. Цей тип тверджень, які ми знаходимо в Інтернеті, в мобільних додатках і в інших засобах масової інформації, і які обіцяють виправити дефекти рефракції за допомогою простої тренування очей, циркулюють серед нас вже досить довго.

Однак, чи дійсно очні вправи ефективні? За даними Американської Академії Офтальмології, немає ніяких наукових доказів на підтримку цього твердження.

Що таке вправи для очей?

Очні вправи засновані на здійсненні рухів зверху вниз, справа наліво або кругових рухів, щоб змусити м'язи очей працювати і бачити на різних відстанях.

Слід зазначити, що цей тип базових вправ не є частиною візуальної терапії, зазвичай рекомендованої оптометристом, для корекції вирівнювання лінії очей або інших бінокулярних очних проблем, які вимагають зорових вправ.

Не було показано, що вправи використовуються для корекції рефракції

У 2014 році Американська Академія Офтальмології (AAO) виступила з попередженням, щоб прояснити перед публікою то, що цей тип вправ для очей, які обіцяють виправлення рефракції у людей, не підкріплений науковими данимиі, отже, не можна стверджувати, що ці вправи поліпшують зір у людей з міопією, гиперметропией, астигматизмом і пресбіопіей.

Таким чином, було неможливо протиставити, що використання цього типу вправ знизить використання очок. У дорослих, починаючи з 40 років, розвинеться пресбиопия з оптичною корекцією, навіть якщо вони тренують очі.

AAO також нагадала, що ці вправи можуть бути неефективними для корекції зорових патологій і не доведено, що цей тип вправ, які зазвичай рекомендуються дітям з проблемами в навчанні, покращують зорову ефективність тих, хто їх робить.

В якому випадку можуть допомогти вправи для очей?

Очні вправи можуть бути корисні при лікуванні недостатності конвергенції.

Це розлад виникає, коли очі не рухаються одночасно при фокусуванні взглад на близько розташованому об'єкті. Це заважає повсякденним діям, таким як читання або лист. В цьому випадку терапія за допомогою вправ для очей може допомогти скоординованого руху очей. У будь-якому випадку, ця візуальна терапія повинна бути встановлена ​​офтальмологом або оптометристом.

Зорові вправи, які запропоновані для цього розладу, зазвичай включають в себе такі вправи, як фокусування очима букв, розташованих на одній стороні олівця, коли він підійшов до перенісся.

Офтальмолог завжди повинен призначити лікування

В даний час важливо мати на увазі, що науковими доказами не було продемонстровано ефективність вправ для очей, які дозволяти мати більш чітке зір. Так само, не можна підтримувати думку про те, що ці вправи поліпшують якість зору.

У разі сумнівів, які можуть виникнути після тверджень про можливі способи корекції рефракції, завжди слід звертатися до офтальмолога.

Спеціаліст - це той, хто повинен визначити відповідне лікування для кожного випадку конкретно після оцінки загального стану пацієнта і вивчення його зорової системи.