Перейти до основного вмісту

Двойное зрение или диплопия

Куряча сліпота – гемералопія: чому деякі не бачать у темряві

Око людини може розрізняти розрізнити форму, колір, розмір предметів навіть у темряві. Однак у деяких людей при поганому освітленні зоровий апарат не адаптується і людині стає важко розрізняти форми та кольори. Розлад сутінкового зору має медичний термін – гемералопія. А в народі таке порушення зору називають «курячою сліпотою». Чому виникає розлад сутінкового зору Гемералопія буває вродженою патологією, проте офтальмологи з року в рік діагностують все більше набутої форми хвороби. З настанням осені та зменшенням світлового дня ця проблема знову стає актуальною для багатьох людей, у яких сутінковий зір засмучений. Основною причиною «курячої сліпоти» стає дефіцит в організмі вітамінів, що сприяють утворенню пігменту родопсину. Цей зоровий пігмент відповідальний за гостроту зору у нічний та сутінковий час. Тобто зниження сутінкового зору – це сигнал про дефіцит каротиноїдів, зокрема вітаміну А, який сприяє процесу зорового сприйняття. Виявляється гемералопія раптовим розладом зору в темряві або при недостатньому освітленні. Людина не може чітко розглянути об’єкти, чітко розрізняти кольори, перед очима ніби стоїть густий туман. Такий стан особливо небезпечний для автомобілістів, які перебувають за кермом у нічний час та пішоходів, яким такий автомобіліст несе загрозу. Та й людині, яка не водить автомобіль, гемералопія може завадити розглянути яму на дорозі, транспорт, що наближається, і т.д. Тому при прояві симптомів розладу сутінкового зору потрібно терміново здатися офтальмологу. Чи можна вилікувати «курячу сліпоту» і як уникнути гемералопії? Природжені форми гемералопії лікуванню практично не піддаються. Усунути ж набуту форму хвороби допомагає правильно підібрана вітамінотерапія, корекція харчування та подальше дотримання рекомендованої фахівцем дієти з метою профілактики хвороби. Для профілактики розвитку розладів сутінкового зору важливо включати до свого раціону продукти, що містять вітамін А: це зелені листові овочі – шпинат, цибуля; морква, молочна продукція, яєчні жовтки, чорна смородина, пшоно. Вітамін А – це жиророзчинний вітамін, тому засвоїти його краще допомагають продукти, що містять жири. Найкорисніші жировмісні продукти – це оливкова, лляна олії, м’ясо птиці, сир, сир. що надають на організм вільні радикали. Це нестабільні молекули або атоми, які сприяють процесу агресивного окислення в організмі та пошкодженню клітинних мембран. У результаті виникає низка захворювань, у тому числі й проблеми із зором. Нейтралізувати вільні радикали допомагають якраз каротиноїди-антиоксиданти, особливо лютеїн та зеаксантин. Цими пігментами багаті, як ми вже сказали листові зелені овочі, а також плоди жовтого та помаранчевого кольору. Проте сьогодні фрукти та овочі не можуть «похвалитися» високим вмістом активних речовин, у тому числі й антиоксидантів. Біологічну цінність фруктів та овочів значно знижують виснаження ґрунтів, застосування сільськогосподарських технологій тощо. До того ж через наявні захворювання органів травлення людський організм не завжди може засвоїти корисні речовини, які надходять з їжею. Тому лікар може порекомендувати поповнити в організмі запаси каротиноїдів та інших корисних речовин за допомогою фітокомплексів або вітамінних препаратів.